Αρχική / ΤΟΠΙΚΑ / ΕΛΕΥΣΙΝΑ / Στη Βουλή το αίτημα για αξιοποίηση της βιομηχανίας «Κρόνος» στην Ελευσίνα

Στη Βουλή το αίτημα για αξιοποίηση της βιομηχανίας «Κρόνος» στην Ελευσίνα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατατέθηκε απο τη βουλευτή με τη Δημ. Συμπαράταξη Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του «Κρόνου» στην Ελευσίνα.

Γίνεται αναφορά στην αμέλεια και τη λεηλασία του χώρου ο οποίος είναι εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής ενώ κύριο σημείο στην ερώτηση αποτελεί η προοπτική αξιοποίησης του χώρου εν όψει της «Ελευσίνας 2021»

Παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας «Κρόνος» στην Ελευσίνα»

Κυρία Υπουργέ,

οι εγκαταστάσεις της οινοπνευματοποιίας «Κρόνος», που λειτούργησε ως τα μέσα της δεκαετίας του 80′ παράγοντας ποικίλα προϊόντα οινοπνεύματος, κατασκευάστηκαν το 1923 στην Ελευσίνα. Το βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής έκτασης 37 στρεμμάτων θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή. Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που διασώζονται αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας και για το λόγο αυτό το 1990 το ΥΠΕΧΩΔΕ τα ανακήρυξε διατηρητέα (ΦΕΚ Δ 103/ 6.3.1990).

Σήμερα, αυτές οι εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες και όντας βορά σε λεηλασίες με αποτέλεσμα τα κτίρια και ο εξοπλισμός να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, δομικά και μεταλλικά στοιχεία να ξηλώνονται συστηματικά και να διαπράττονται κλοπές του αρχειακού υλικού της βιομηχανίας.

Ο «Κρόνος» αποτελεί ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης Ελευσίνας καθώς εκεί φιλοξενήθηκαν πολλές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις καθώς επίσης και παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι και το 2005.
Επειδή η ανακήρυξη της πόλης της Ελευσίνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021» δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης και της βιομηχανίας «Κρόνος»,αποφέροντας σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε ολόκληρο το Θριάσιο πεδίο, ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αξιοποιηθεί το βιομηχανικό συγκρότημα «Κρόνος» και να μπει τέλος στη λεηλασία του;

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Δείτε επίσης

Η αντιπλημμυρική προστασία στο επίκεντρο συνεδρίου στην Ελευσίνα

Άνοιξαν σήμερα οι εργασίες εργασίες του έκτακτου αναπτυξιακού συνεδρίου Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα. Συζητήθηκαν και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *