Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Αδιέξοδο σε τέσσερα μέτωπα – σκληρή στάση ΔΝΤ σε εργασιακά

Αδιέξοδο σε τέσσερα μέτωπα – σκληρή στάση ΔΝΤ σε εργασιακά

Η καθοριστική συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα δημοσιονομικά με προοπτική συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο είτε στο επόμενο Εurogroup στις 20 Μαρτίου είτε στο μεθεπόμενο στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με την παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι διαφορές των δύο πλευρών εστιάζονται στα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό για το 2019, το ύψος του αφορολόγητου και το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις.

Στα εργασιακά, που αποτελούν και τη βασική εμπλοκή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ενδεικτική ήταν μάλιστα η χθεσινή δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση ότι «το ΔΝΤ δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Στο δημοσιονομικό κενό για το 2019, το Ταμείο επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα ύψους 3,6 δις. Ευρώ. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία, η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Στο αφορολόγητο οι δανειστές φέρονται να επιμένουν σε δραστική μείωση. Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις στο ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 – 15 % του ΑΕΠ και την κυβέρνηση να την εμφανίζει περί το 9%.

Δείτε επίσης

Στον «αέρα» η αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Ακαρπη», όπως είχε διαφανεί από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τις αλλεπάλληλες προτροπές της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *