Επικοινωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε χθες ο Μοσκοβισί μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup περί αδυναμίας εύρεσης λύσης έως την σύνοδο της Δευτέρας.
[dropcap]Ο [/dropcap]Ντάισελμπλουμ φέρεται να διευκρίνισε στον Επίτροπο, ότι δεν ήταν αυτό το μήνυμα των δηλώσεων του αφήνοντας έτσι περιθώρια για μία θετική εξέλιξη έως την Δευτέρα.Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδοχικές επαφές του Επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα με στόχο  να βρεθεί μία λύση  να έρθει η Ελλάδα “πιο κοντά σε συμφωνία” όπως ανέφεραν από χθες πηγές της Κομισιόν.

Ο Επίτροπος θα επιχειρήσει σήμερα να “γεφυρώσει” το χάσμα μέσα από διαδοχικές επαφές με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ραντεβού με Τσακαλώτο και οι δηλώσεις Μοσκοβισί

Αισιόδοξος ότι  “θα βρεθεί η βέλτιστη λύση” ήταν το πρωί μετά την συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο ο Επίτροπος Μοσκοβισί αλλά  πρόσθεσε ότι “πρέπει να γίνουν προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά της Αθήνας”.

Αναλυτικά, ο Επίτροπος σε δηλώσεις του πριν την συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε “φάση καλής προόδου”, ότι υπάρχουν παράμετροι στις οποίες γίνεται προσέγγιση και επισήμανε ότι  είναι πολύ σημαντική η 20η Φεβρουαρίου για να γίνει “μία καλή στιγμή” για την Ελλάδα.

Αναχωρώντας από το ΥΠΟΙΚ ο Επίτροπος επισήμανε ότι “είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σχεδιάζουμε την σύνοδο του Eurogroup” αλλά και “εργαζόμαστε πολύ εντατικά στις παραμέτρους ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης”

Ανέφερε ότι έχει γίνει “καλή πρόοδος” και “είμαι σίγουρος ότι η πρόοδος θα συνεχισθεί”. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι “θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις και για την Ελλάδα και για τους εταίρους εντός της Ευρωζώνης”.

“Η επιθυμία μου είναι μία ισχυρή Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης” ανέφερε και περιέγραψε τα νέα οικονομικά δεδομένα που “είναι πολύ καλά” αλλά και τις προβλέψεις που, όπως είπε, είναι καλύτερες και για το 2017 και για το 2018, αναφερόμενος στην δημοσιονομική υπεραπόδοση.

“Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και ότι θα βρεθεί η βέλτιστη λύση” ανέφερε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι  “πρέπει να γίνουν προσπάθειες” αλλά και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά της Αθήνας.

“Αλλά έχουμε την βούληση να υπάρξει λύση και όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και η λύση” κατέληξε.

Επιχείρηση επιστροφής κλιμακίων – πολιτικής βάσης

Την ίδια ώρα επιχειρείται πρόοδος τόσο σε “τεχνικό” επίπεδο με την επιστροφή των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα (ακόμη και πριν την σύνοδο της Δευτέρας κάτι που πλέον όμως θεωρείται δύσκολο λόγω των χρονικών περιορισμών) αλλά – κυρίως σε πολιτικό επίπεδο –  με μία πρώτη συμφωνία την οποία επιθυμεί και η Ευρώπη υπό το βάρος του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται.

Ωστόσο, αναζητείται ο “συμβιβασμός” που θα περιέχει νέα μέτρα (2,7-3,6 δισ. ευρώ είναι η αρχική πρόταση των θεσμών) αλλά και “ανταλλάγματα” που ζητά η Αθήνα. Ανάμεσα σε αυτά το σημείο “κλειδί” είναι η θέση που θα τηρήσει ο άξονας ΔΝΤ –Γερμανίας αλλά και το πόσο θα αλλάξει την ισορροπία η “καταιγίδα” νέων στοιχείων που δείχνει υπέρβαση στόχων.

Η ελληνική πλευρά επιμένει σε πρόοδο και επίτευξη στόχων συνεχίζοντας τα “πυρά” και προς το ΔΝΤ (μέσα και από σημερινό άρθρο του κ. Τσακαλώτου στην Bild).

Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν και εντός κυβέρνησης με τη θέση “δεν θα φέρουμε ούτε ευρώ επιπλέον λιτότητα” να επανέρχεται χθες μέσα από δήλωση του κ. Δ. Τζανακόπουλου, ενώ μία ημέρα πριν ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε την μείωση του αφορολογήτου αν υπάρξουν ανταλλάγματα τέτοια που να οδηγούν σε ένα συνολικό αποτέλεσμα που να στηρίζει όσους έχουν πληγεί περισσότερο…