Δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα η κυβέρνηση για την επίτευξη της συμφωνίας ή τουλάχιστον για λόγους διαπραγματευτικούς τε και πολιτικούς, δεν θέλει.Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος , κατά τη χθεσινή “τηλεμαχία” του με τον εκπρόσωπο της Ν.Δ, Βασίλη Κικίλια, είπε ξεκάθαρα δεχόμενος την πιεστική ερώτηση “πότε θα κλείσει η αξιολόγηση” ,ότι δεν θέλει να μιλήσει για συγκεκριμένα ορόσημα, η συνολική συμφωνία είναι δύσκολη υπόθεση και προυποθέτει πολλή δουλειά.

Σύμφωνα άλλωστε με την ενημέρωση που παρείχαν χθες σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, στα αντίμετρα υπάρχει διάσταση απόψεων Ελλάδας- Θεσμών, ενώ στα εργασιακά τις δυο πλευρές χωρίζει, το απόλυτο χάος.

Τηλεδιασκέψεις θα γίνουν συνεπώς, μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου ( ήδη είναι προγραμματισμένη μια την Παρασκευή) αλλά φως στο αδιέξοδο προφανέστατα και δεν θα δοθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες.  Στην Κυβέρνηση άλλωστε, δεν κρύβουν ότι αναμένουν στο “δράμα” των εργασιακών, σαν απο μηχανής θεό, την Κομισιόν, να φέρει την “κάθαρση” για το Μαξίμου.

Όπερ σημαίνει ή να πιέσουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί το ΔΝΤ να δεχθεί επαναφορά συλλογικών συμβάσεων ή να αφήσουν τη διευθέτηση των εργασιακών για μεταγενέστερη φάση. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, πως δεν θα πρέπει να εκληφθεί η συμφωνία ως “σπασμένη”, στερώντας τη δυνατότητα προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων και ένταξης στο QE.

Όλα αυτά ισχύουν προδήλως, υπό την παραδοχή πως πράγματι το Μαξίμου έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει την τεχνική συμφωνία “το συντομότερο δυνατόν”, ήτοι έως τις αρχές Απριλίου και δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ( που τίθεται από ουκ ολίγους ως εισήγηση στον Αλέξη Τσίπρα) να σύρει κι άλλο τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και ως το καλοκαίρι, προσδοκώντας σε οφέλη(;).

Εδώ και εβδομάδες πάντως, παρά την αναταραχή και την αντάρα εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην τραβήξει το χρονικό όριο των διαπραγματεύσεων πέραν του Μαϊου. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει, μετά την “πολιτική διαπραγμάτευση” που σκοπεύει ο ίδιος εντός των επόμενων ημερών να κάνει με αιχμή τα εργασιακά.

Υπό το “δεδομένο” αυτό, σκέψεις, εισηγήσεις και προβληματισμοί για “plan b”, στο πρωθυπουργικό συρτάρι, δεν υπάρχουν.

Η μπάλα στους βουλευτές

Το “δίλημμα” άλλωστε για τους συριζαίους βουλευτές, είναι ξεκάθαρο και το αποτύπωσε χθες με σαφήνεια, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ( ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή, διαρκή και στενή συνεργασία με το κυβερνητικό επιτελείο).

“Κανείς από τους 153 βουλευτές δεν σκοπεύει να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για να έλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στην ΕΡΤ, “φωτογραφίζοντας” το διακύβευμα της πίεσης που θα ασκηθεί στους βουλευτές όταν έρθουν τα μέτρα της συμφωνίας για ψήφιση στη Βουλή.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το συνεχές πρέσινγκ που ασκεί το Μαξίμου αλλά και το κόμμα στη Ν.Δ, ταυτίζοντάς τη με το ΔΝΤ και επιχειρώντας να “αποκαλύψει” την “κρυφή νεοφιλελεύθερη ατζέντα” της: Απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση στις κοινωνικές δαπάνες, πλήρη απορρύθμιση των σχέσεων εργασίας.

Στο τρίπτυχο αυτό, θα πατήσει ως εφαλτήριο η Κυβέρνηση για να κάμψει τις αντιστάσεις και των πιο “ανήσυχων” βουλευτών της οι οποίοι βρίσκονται σε Vertigo: Τινές ζητούν εκλογές, άλλοι “ξεχείλωμα” των διαβουλεύσεων της διαπραγμάτευσης και κάποιοι “κόντρα”και “ρήξη” με τους δανειστές και …όπου βγάλει.

Έως τότε πάντως, θα συνέλθει τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,  της οποίας η απόφαση θα είναι δεσμευτική για όλη την Κ.Ο. Κοινώς, όποιος δεν αντέχει, τα μαζεύει, αφήνει πίσω την έδρα του και πάει σπίτι του.