Ο Τραμπ «αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες» στον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Ο Τραμπ «αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες» στον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ

Σε θέση άμυνας βρίσκεται για μία ακόμα φορά ο Λευκός Οίκος, μετά από δημοσίευμα της «Washington Post» που θέλει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ.

Οι απόρρητες πληροφορίες είχαν προέλθει από τις μυστικές υπηρεσίες ενός σύμμαχου κράτους, το οποίο όμως δεν είχε εγκρίνει αποκάλυψή τους σε ρώσους αξιωματούχους. Αφορούσαν σχέδια του Ισλαμικού Κράτους για βομβιστικές επιθέσεις με φορητούς υπολογιστές κατά τη διάρκεια πτήσεων

Ο κ. Τραμπ, ως πρόεδρος, έχει την εξουσία να μοιράζεται μυστικά και συνεπώς δεν φαίνεται να παρανόμησε. Ωστόσο, οι επίμαχες οι πληροφορίες θεωρούνταν ιδιαίτερα ευαίσθητες, και για αυτόν το λόγο είχαν διαβιβαστεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα και υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Όπως επεσήμαναν οι πηγές της εφημερίδας, η φερόμενη διαρροή στους Ρώσους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τον σύμμαχο-πληροφοριοδότη, αλλά και να επιτρέψει στη Μόσχα να ταυτοποιήσει τον σύμμαχο και να πλήξει την κατασκοπευτική του δραστηριότητα.

Διαψεύδει η κυβέρνηση Τραμπ

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έσπευσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματα.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ ΜακΜάστερ, που έλαβε μέρος στη συνάντηση με τους Ρώσους, χαρακτήρισε «ψευδές» το κείμενο της Washington Post. «Ήμουν στο δωμάτιο. Αυτό δεν συνέβη», είπε.

«Σε κανένα σημείο δεν συζητήθηκαν πηγές πληροφοριών ή μέθοδοι [απόκτησής τους] και ο πρόεδρος δεν αποκάλυψε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είναι ήδη δημοσίως γνωστές», προσέθεσε. Σημειώνεται πάντως ότι το δημοσίευμα δεν υποστηρίζει ότι ο κ. Τραμπ αποκάλυψε την πηγή των πληροφοριών, αλλά ότι τα λεγόμενά του θα μπορούσαν να εκθέσουν την πηγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. ΜακΜάστερ κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ανακοίνωσε πως κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο δεν συζητήθηκαν «πηγές μέθοδοι ή στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Η τρίτη διάψευση ήλθε δια στόματος της υφιστάμενης του κ. ΜακΜάστερ, Ντίνα Πάουελ, η οποία δήλωσε: «Το δημοσίευμα [της Washington Post] είναι ψευδές. Ο πρόεδρος συζήτηση μόνο κοινές απειλές» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την WP, οι «New York Times» δημοσίευσαν ανάλογο κείμενο, με δικές τους πηγές.

Μοιραστείτε το άρθρο