Την περασμένη εβδομάδα η Apple λάνσαρε το νέο της λογισμικό iOS 9,3 το οποίο διαθέτει τη ρύθμιση “Night Shift”, η οποία μπορεί να αλλάζει το εκπεμπόμενο φως της οθόνης υποσχόμενο να κοιμούνται οι χρήστες των iPhoneκαι των iPads ευκολότερα.[dropcap]Μ[/dropcap]ε τη ρύθμιση αυτή, το iPhone εκμηδενίζει την εκπομπή μπλε φωτός και φωτίζει την οθόνη με πιο θερμά χρώματα όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο. Έτσι η Apple υπόσχεται ότι ένας χρήστης που τυχαίνει να χρησιμοποιεί το IPhone του ή το iPad του αργά το βράδυ θα μπορέσει να κοιμηθεί πιο γρήγορα και πιο καλά.

Υπάρχει επιστημονική βάση στον ισχυρισμό της Apple: Το μπλε φως εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης που είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την προετοιμασία του οργανισμού για ύπνο. Ωστόσο έχει αποδειχτεί ότι όλα τα χρώματα του φωτός εμποδίζουν την παραγωγή μελατονίνης και κυρίως το μπλε.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το verge.com, δεν γνωρίζουμε πραγματικά σε ποια μήκη κύματος εκπέμπεται το φως από τις συσκευές, επομένως το καλύτερο που έχουν να κάνουν για να κοιμηθούν καλύτερα οι χρήστες είναι να αφήσουν κινητά και tablets στην άκρη.