Η πίεση που θα ασκηθεί το καυτό δεκαήμερο των διαπραγματεύσεων αυτή την φορά, καθόλου τυχαία, θα ξεκινήσει με το θέμα της εκκρεμότητας του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο αποδίδεται ευθύνη στην κυβέρνηση ότι σκόπιμα έχει καθυστερήσει κινήσεις που έπρεπε να έχουν τελειώσει μέσα στο 2016.

Δεν αποκλείεται μάλιστα στις σημερινές συναντήσεις να κληθούν να συμμετάσχουν (για να παρουσιάσουν τα πλάνα δουλειάς τους) διοικητικά στελέχη του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Κρίσιμο θέμα οι θυγατρικές του ταμείου και η απορρόφηση των εισηγμένων και μη ΔΕΚΟ από την Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, που θα έχει την ευθύνη να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση πριν αρχίσει η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Η διοίκηση του Υπερταμείου θα πρέπει να παρουσιάσει πλάνο δουλειάς και στόχων που θα αφορούν αποτελέσματα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Στο ίδιο θέμα αλλά με υψηλή προτεραιότητα εμφανίζεται να είναι για τους θεσμούς το θέμα της ενέργειας και οι επόμενες κινήσεις που αφορούν στην ΔΕΗ. “Καυτό” θέμα το θεωρεί και η κυβέρνηση η οποία φαίνεται να έχει αποδεχθεί την κατ’ αρχήν ιδιωτικοποίηση του μετοχικού πακέτου που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (17%), αλλά μένει να ξεκαθαριστεί ως εκκρεμότητα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Την εκκρεμότητα της ΔΕΗ ακολουθούν βέβαια και οι υπόλοιπες ενεργειακές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά το ξεκαθάρισμα της εκκρεμότητας του Υπερταμείου (η υπόθεση του οποίου παίζει σημαντικό ρόλο για την συζήτηση του χρέους), αρχίζει η συζήτηση για το θέμα των αλλαγών στα εργασιακά (απελευθέρωση των απολύσεων), τις εκκρεμότητες με την ολοκλήρωση των διορισμών διοικήσεων των τραπεζών (με το ΔΝΤ να ετοιμάζεται να θέσει και πάλι θέμα επάρκειας κεφαλαίων), την εκκρεμότητα με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, όπως επίσης και τις περιβόητες 230 συστάσεις του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό. Κρίσιμη αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η συζήτηση για την ίδρυση τοπικών γραφείων κτηματολογίου καθώς και το “άνοιγμα” των υπόλοιπων κλειστών επαγγελμάτων.

Φόροι και συντάξεις

Το καυτό δεκαήμερο με τους θεσμούς στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες θα πρέπει να κλείσει με το staff level agreement πριν από την συνάντηση του EWG στις 10 Μαρτίου.

Μέχρι τότε οι παράλληλες συζητήσεις που θα αφορούν τα “μέτρα” που ζητάει του ΔΝΤ για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση τον Μάιο του 2016, δηλαδή την προ-νομοθέτηση περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου και των δαπανών για τις συντάξεις ελπίζεται ότι θα έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο “ωριμότητας” που να επιτρέπει να τεθούν κατ’ αρχήν στην ατζέντα του eurogroup στις 20 Μαρτίου. Αν όχι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν ώστε να υπάρχει ώριμο σχέδιο συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο.

Η “φόρμουλα” πάνω στην οποία γίνεται μέχρι στιγμής η συζήτηση ρίχνει το βάρος στην μείωση του αφορολόγητου και συμπληρωματικά θίγει τις δαπάνες των συντάξεων.

Όπως υποστηρίζεται από στελέχη του ΥΠΟΙΚ τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που μπορούν να προκύψουν δίνουν την δυνατότητα για μία περιορισμένης έκτασης και οπωσδήποτε όχι οριζόντιας, παρέμβασης στις “προσωπικές διαφορές” έτσι ώστε να μη θίγεται δύο φορές το εισόδημα των συνταξιούχων, που έτσι κι αλλιώς θα επηρεασθεί από την μείωση του αφορολόγητου.