«Μετωπική» στη Βουλή για τα νέα μέτρα

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
«Μετωπική» στη Βουλή για τα νέα μέτρα

Με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας αργά σήμερα το βράδυ, ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και έγκρισης των μέτρων που εμπεριέχει η συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η διαδικασία εξελίσσεται από το μεσημέρι της Δευτέρας σε πολωτικό κλίμα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται μετωπικά, ενώ την ίδια ώρα μεγάλη ένταση επικρατεί και πέριξ του μεγάρου του Κοινοβουλίου από διαδηλώσεις οι οποίες συχνά προσλαμβάνουν ιδιαιτέρως δυναμικό χαρακτήρα.

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση –η οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική και από το σύνολο των κοινωνικών φορέων και των εκπροσώπων εργαζομένων, ενστόλων, δικαστικών, επαγγελματικών ομάδων, συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία– εμφανίζεται πλήρως απομονωμένη, έναντι μιας αντιπολίτευσης της οποίας κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές, αν και με διαφορετικό σκεπτικό και επιχειρηματολογία, δείχνουν να συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι εξαιρετικά σκληρά για την οικονομία και την κοινωνία και πως τα λεγόμενα «αντίμετρα» είτε δεν θα εφαρμοστούν είτε είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της συγκυβέρνησης.

Η γραμμή άμυνας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, απέναντι στις διαδοχικές επιθέσεις που δέχονται, ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: πρώτον, στρέφουν διαρκώς τα πυρά τους σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο συγκεκριμένα κόμματα ότι με την πολιτική τους ως κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέστρεψαν τη χώρα και την εθνική οικονομία. Δεύτερον, προβάλλουν το επιχείρημα ότι, με την επιτευχθείσα συμφωνία, πραγματοποιείται το καθοριστικό βήμα για τη ρύθμιση του χρέους (έως τον Ιούνιο) και τη μετέπειτα έξοδο από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας των δανειστών. Χαρακτηριστικό ως προς τα παραπάνω είναι πως τόσο οι υπουργοί που έλαβαν τον λόγο όσο και οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας αφιέρωσαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών τους στο να καταγγέλλουν το περιεχόμενο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας λίγες μόνο αναφορές στα «θετικά αντίμετρα».

Από το σύνολο των έως χθες το βράδυ τοποθετήσεων, φαίνεται πως μόνο μία από τις δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα ψηφιστεί «ομόφωνα»: είναι εκείνη η οποία προβλέπει να ισχύει πλέον και για τους βουλευτές ο τρόπος φορολόγησης ο οποίος ισχύει για όλους τους Ελληνες πολίτες. Να καταργηθεί, με άλλα λόγια, η από το 1974 ειδική ρύθμιση για φοροαπαλλαγή μεγάλου μέρους της βουλευτικής αποζημίωσης. Σε όλα τα άλλα, μέτρα και αντίμετρα, καταγράφεται σχεδόν απόλυτη διαφωνία. Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει για το άρθρο που αφορά τη μείωση της φορολόγησης αγροτικών εφοδίων, την υπερψήφιση του οποίου σκέφτεται μεταξύ άλλων η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Προβληματισμός

Η χθεσινή διαδικασία άρχισε με την υποβολή ένστασης αντισυνταγματικότητας, ειδικά ως προς τις διατάξεις για την περικοπή των συντάξεων και των ειδικών μισθολογίων, που υπέβαλαν η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς. Απαντες επικαλέστηκαν, κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας τους, και τον έντονο προβληματισμό ως προς τη συμβατότητα των επίμαχων διατάξεων με το Σύνταγμα, που εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε ειδική έκθεσή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση απέρριψαν τις ενστάσεις αυτές και, όπως ήταν φυσικό, λόγω του συσχετισμού δύναμης στη σχετική ψηφοφορία, η ένσταση απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας.

Μοιραστείτε το άρθρο