Εurogroup: Oι αισιόδοξοι, οι προσεκτικοί και οι αμετακίνητοι

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄
Εurogroup: Oι αισιόδοξοι, οι προσεκτικοί και οι αμετακίνητοι

Αντίστροφη μέτρηση για το περίφημο Eurogroup, στο οποίο η Αθήνα προσέρχεται με όπλο την ψήφιση των μέτρων και την αισιοδοξία ότι αυτό θα μεταφραστεί σε συνολική συμφωνία για το χρέος.

Πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Η Κομισιόν είναι προσεκτικά αισιόδοξη, το προεκλογικό Βερολίνο αμετακίνητο.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν διά του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί δηλώνει ότι η Αθήνα και η Κομισιόν βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

«Ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και (την δημιουργία) θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος» δήλωσε στο France Inter.

«Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων» έσπευσε να διευκρινίσει.

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Mιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος το Βερολίνο με τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε να ρίχνει τις προσδοκίες.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προσπαθούν να κλείσουν την ψαλίδα με το κόμμα της Μέρκελ (και του Σόιμπλε), ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) εμφανίστηκε πιο κοντά στις θέσεις της Κομισιόν.

«Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας» είπε, δείχνοντας εμμέσως για τυχόν αδιαλλαξία την πλευρά Σόιμπλε.

Ο στόχος και τα σενάρια

Το επιθυμητό σενάριο για την κυβέρνηση είναι: επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις άφηνε να εννοηθεί πως παρ’ όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σε έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Μοιραστείτε το άρθρο