Ευρωλίγκα: Στο 10ο φάιναλ φορ της ιστορίας του ο Ολυμπιακός

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 5΄
Ευρωλίγκα: Στο 10ο φάιναλ φορ της ιστορίας του ο Ολυμπιακός

Το… πεπρωμένο φυγείν αδύνατον για τον Ολυμπιακό. Στον πέμπτο αγώνα του με την Εφές Αναντολού και εφόσον η πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας κρίθηκε στην έδρα του, το κίνητρο της νίκης (87-78) και η δύναμη της εξέδρας τον ώθησαν να απογειωθεί από το ΣΕΦ και να προσγειωθεί στο «Σινάν Ερντέν» της Κωνσταντινούπολης. Με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό της 19ης Μαΐου (Ρεάλ – Φενέρμπαχτσε, το ζευγάρι του άλλου ημιτελικού), οι «ερυθρόλευκοι» θα εκπροσωπήσουν το ελληνικό μπάσκετ και άξιζαν αυτή τη συμμετοχή από τη συνολική πορεία τους σε 30 αγωνιστικές, αλλά και τη διόρθωση της ήττας του δεύτερου αγώνα με την Εφές, με τη νίκη που πέτυχαν στο τέταρτο παιχνίδι.

Oι προδιαγραφές που διαμορφώθηκαν στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (37-41) ήταν ευνοϊκές για την Εφές και ενώ η θετική αρχή του Ολυμπιακού και το προβάδισμα των έξι πόντων (17-11) διήρκεσε μόλις για τρία λεπτά. Εξαιρουμένου του Σπανούλη, που είχε 13 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο (25-21) και δεν σκόραρε στη δεύτερη περίοδο, οι «ερυθρόλευκοι» στερήθηκαν επιθετικών επιλογών και είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς εκ των 10 παικτών που χρησιμοποίησε ο Σφαιρόπουλος δεν πέτυχε περισσότερους από 4 πόντους. Ο Ολυμπιακός, όμως, απώλεσε και την αμυντική σταθερότητά του και, παρά τον έλεγχο των ριμπάουντ, δεν είχε την απαιτούμενη ενέργεια, συνέπεια και γρήγορες επιστροφές, ειδικά μετά τις άστοχες επιθέσεις. Η Εφές περιόρισε αισθητά τον Πρίντεζη και δεν ένιωσε… απειλή από το δίδυμο των Γκριν και Ουότερς στην περιφέρεια των γηπεδούχων, οι οποίοι δέχθηκαν 20 πόντους και σκόραραν μόνο δώδεκα, πριν πάνε στα αποδυτήρια για τη ανάπαυλα των ημιχρόνων.

Ο Ολυμπιακός ανέκτησε τον έλεγχο του ρυθμού στο πρώτο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου. Το 4ο φάουλ του Μπράιαν Ντάνστον καθήλωσε τον Αμερικανό σέντερ στον πάγκο της τουρκικής ομάδας (αποβλήθηκε στο 33΄) και ενώ οι Πειραιώτες σημείωσαν σερί 9-0 για το 46-41, δεν επανέλαβαν, παράλληλα, την αμυντική ολιγωρία του πρώτου 20λέπτου. Μπορεί η Εφές να μείωσε σε 49-47, αλλά δύο τρίποντα του Παπαπέτρου αύξησαν πρόσκαιρα το προβάδισμα στους 9 πόντους (62-53), καθώς η Εφές απάντησε άμεσα και άρχισε την τέταρτη περίοδο από το μείον 5 (63-58). Η αποφασιστικότητα και η εμπειρία του Ολυμπιακού για την πρόκριση χαρακτήρισαν την έκβαση του τελευταίου δεκαλέπτου. Με τρίποντο του Γκριν, η διαφορά του σκορ αυξήθηκε στους εννέα (76-67), η Εφές μείωσε δις μέχρι τους τέσσερις (78-74), γιατί εκμεταλλεύθηκε δύο άστοχα τρίποντα του Σπανούλη και μια βιαστική άμυνα, αλλά ο Πρίντεζης από την γραμμή των 6,75 μέτρων (83-74 στο 1΄ 44΄΄), έκανε το «check in» για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο δέκατο φάιναλ φορ της ιστορίας του και έκτο τα οκτώ τελευταία χρόνια (2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9, Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2), Ουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4.
ΕΦΕΣ: Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10, Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4.

• Οι Σακραμέντο Κινγκς έδωσαν, όπως αναμενόταν, στον Γιώργο Παπαγιάννη τη σχετική άδεια να παίξει στην εθνική ανδρών για το προσεχές Ευρωμπάσκετ.

• Με παίκτες από το πρωτάθλημα της D-League, που αποτελεί το «φυτώριο» του ΝΒΑ, θα στελεχωθεί η εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεκδίκηση πρόκρισης στο Παγκόσμιο του 2019 (η κλήρωση θα γίνει στο Χονγκ Κονγκ τις επόμενες ημέρες).

• Στο κλειστό της Πυλαίας συνεχίζεται σήμερα (19.00) η διεκδίκηση της πρόκρισης στα ημιτελικά των πλει οφ από τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ και τον φιλοξενούμενο Αρη, ο οποίος προηγείται με 1-0 νίκες και χρειάζεται μία ακόμη για να πετύχει τον στόχο του, ενώ διαθέτει το πλεονέκτημα έδρας για τον τρίτο αγώνα αν ηττηθεί στο σημερινό παιχνίδι.

Έντυπη

Μοιραστείτε το άρθρο