Επεκτείνεται προτού ξεχειλίσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Συντακτης: Newsroom ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 3΄
Επεκτείνεται προτού ξεχειλίσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Τις διαδικασίες επέκτασης κατά 108 στρέμματα προχωρά ο ΕΔΣΝΑ, σε δύο σημεία του Β’ Κυττάρου του ΧΥΤΑ Φυλής , τα οποία στο παρελθόν προορίζονταν να υποδεχθούν δύο από τις μονάδες των ΣΔΙΤ.

Όπως προβλέπεται θα γίνει βαθιά εκσκαφή των συγκεκριμένων κυττάρων έτσι ώστε να χωρέσουν 3.550.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τροποποίησης του φακέλου για τον ΧΥΤΑ Φυλής, στην οποία περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για την αύξηση της χωρητικότητάς του. Με τη συγκεκριμένη επέκταση αλλά και την εκβάθυνση (εκσκαφή) που τη συνοδεύει για να αυξηθεί η χωρητικότητά της, σύμφωνα με τη μελέτη ο ΧΥΤΑ «αντέχει» επιπλέον 24 μήνες, χρονική διάρκεια κατά την οποία μπορεί να δεχθεί έως και 3,6 εκατ. τόνους απορριμμάτων προς ταφή (1,8 εκατ. τόνους ετησίως), λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες που στέλνουν στις εγκαταστάσεις της Φυλής οι δήμοι της Αττικής. Στελέχη του ΕΔΣΝΑ αναφέρουν σε κατηγορηματικούς τόνους ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί ο ΧΥΤΑ και στο Γ’ Κύτταρο.

Ο κορεσμός του Α’ Κυττάρου υπολογίζεται στους φθινοπωρινούς μήνες του 2017, επομένως εκτιμάται ότι οι αντοχές του ΧΥΤΑ επαρκούν ώς τα τέλη του 2019 , που θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές! Ανακοίνωση αναφορικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής εξέδωσε το «Δυτικό Μέτωπο», δηλαδή ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής και Δυτικής Αθήνας.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ο επανακαθορισμός των ορίων του ΧΥΤΑ και η επαύξηση της χωρητικότητάς του.

Συγκεκριμένα: «Το πασχαλιάτικο δώρο του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας ήταν η ανακοίνωση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό έγινε μέσω της δημοσιοποίησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου που περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό (επέκταση) των ορίων του ΧΥΤΑ Φυλής και την επαύξηση της χωρητικότητάς του. «Ο κίνδυνος μιας τεράστιας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης θα εξακολουθεί να είναι απειλητικά παρών, δεν θα μπορεί να τον αποτρέψει ούτε μια νέα επέκταση στη λεγόμενη Γ’ φάση της Φυλής (άλλα 300 στρέμματα) και θα αφορά πλέον ολόκληρη την Αττική», προειδοποιεί το συντονιστικό, αναφέροντας ότι οι επεκτάσεις στον ΧΥΤΑ «έρχονται ως αποτέλεσμα της απουσίας βούλησης, από την περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, να στηριχθούν και να υλοποιηθούν αποκεντρωμένες υποδοχές διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή και την ανάκτηση, συμπεριλαμβανομένων νέων χώρων ασφαλούς ταφής».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Μοιραστείτε το άρθρο