Ύφεση 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, έναντι 0,7% και 0,8% αρχικών προβλέψεων ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Μικρότερη και η ανάκαμψη στις ανά τρίμηνο μετρήσεις.Στα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους εθνικούς λογαριασμούς αποτυπώνεται μεγαλύτερος απολογισμός της ύφεσης το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις. Εκτιμάται ύφεση 0,9% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, (έναντι 0,7% και 0,8% αρχικών προβλέψεων).

Σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται μικρότερη της αρχικά εκτιμώμενης ανάπτυξης κατά 0,2% (0,3% αύξηση του ΑΕΠ ήταν η αρχική πρόβλεψη). Αλλά και το πρώτο τρίμηνο υπολογίζεται πλέον ύφεση 0,2% συγκριτικά με το Δ τρίμηνο του 2015 έναντι ύφεσης 0,2% προηγουμένως.

Οι νέες εκτιμήσεις

Οι διαφορές που οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ 0,9% έναντι πτώσης 0,7% που αρχικά είχε εκτιμηθεί (σ.σ. υπάρχει επανεκτίμηση επί το χείρον κατά 0,1% και για τα στοιχεία του Δ’ τριμήνου του 2015), ερμηνεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ βάσει των νέων στοιχείων που είναι πλέον διαθέσιμα για το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας αλλά και για την πορεία του τζίρου στην αγορά και του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε  κατά 1,9%  σε σχέση με το Β τρίμηνο του 2015, ενώ κατά 2,7% ήταν η μείωση κατανάλωσης του κράτους (γενική κυβέρνηση).

-Επίσης  μείωση κατά 11,4%  παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% ενώ οι υπηρεσίες δέχθηκαν πλήγμα 26,5%.

-Οι  εισαγωγές μειώθηκαν επίσης σημαντικά “στηρίζοντας” το ΑΕΠ και εμποδίζοντας μεγαλύτερη μείωσή του (περιορίστηκαν κατά 7,1%).

-Αντιθέτως, οι επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 7,0%

Πίεση στην αγορά

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πιέσεις στην αγορά που καθρεφτίζονται στην εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών, την αύξηση των λουκέτων αλλά και την αδυναμία αύξησης των καταθέσεων. Κρίσιμη θεωρείται πλέον η πορεία του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο,  με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο ανάκαμψη  και μείωση του ΑΕΠ μόνο κατά 0,3% στο σύνολο του έτους.

Σημειώνεται ότι  το ΑΕΠ είναι το μέγεθος το οποίο δεν αποτυπώνει μόνο την πορεία της οικονομίας αλλά και “στηρίζει” όλες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα,  αλλά και για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και για το χρέος.